Zbieranie grzybów jest wspaniałym pretekstem do wyjścia z domu, ruchu na świeżym powietrzu i spaceru po lesie, jednak podczas grzybobrania należy przestrzegać kilku podstawowych zasad.
Zbierać i spożywać tylko te grzyby, które znamy, ale jednocześnie stosować zasadę ograniczonego zaufania do własnych wiadomości i w przypadku jakichkolwiek wątpliwości grzyb bezwzględnie wyrzucić – wśród ofiar zatruć są również doświadczeni grzybiarze.
Przy słabej znajomości grzybów ograniczyć się do grzybów rurkowych, mających na spodniej stronie kapelusza warstwę przypominającą gąbkę, w Polsce nie występują spośród nich gatunki silnie trujące, a pomyłki rzadko kończą się śmiercią,
Nie zbierać grzybów zbyt młodych z nierozwiniętymi owocnikami, co może prowadzić do pomyłki w ich identyfikacji, ani grzybów starych lub zepsutych, owocniki wykręcać z podłoża w całości wraz z trzonem, co umożliwi identyfikację na podstawie ważnych cech charakterystycznych, a samą grzybnię uchroni przed zniszczeniem.
Zebrane grzyby zbierać do przewiewnych koszyków, w torbach foliowych łatwo ulegają zaparzeniu i zepsuciu, a wówczas nawet jadalne mogą wywołać zatrucia, nie spożywać grzybów na surowo, przyrządzać je po wstępnym obgotowaniu i odlaniu wody.
Potrawy z grzybów spożywać na świeżo, bowiem łatwo się psują i szybko powstają w nich szkodliwe substancje, potrawy z grzybów są ciężkostrawne, nie należy podawać ich dzieciom, osobom w starszym wieku oraz osobom ze schorzeniami układu pokarmowego.
Uwaga! W przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do identyfikacji grzybów zebranych na własny użytek istnieje możliwość nieodpłatnego potwierdzenia prawidłowości identyfikacji w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Jaśle.
Wszystkie potrzebne informacje dotyczące postępowania w razie zatrudnia grzybami znajdują się na stronie internetowej www.sanepidjaslo.pl
lek. Dariusz Pomprowicz
Inspektor Sanitarny w Jaśle