środa, 9 października, 2024

Akademickie wino już fermentuje

0
Akademickie wino już fermentuje
Udostępnij:

W ramach Praktycznego Kursu Winiarstwa kursanci PAW robią dyplomowe wina. Do dyspozycji mają profesjonalną przetwórnie. A wszystko pod fachowym okiem doświadczonego winiarza.

W miniony weekend odbył się kolejny zjazd kursantów rocznego Praktycznego Kursu Winiarstwa prowadzonego przez Podkarpacką Akademię Wina w Jaśle. Zgodnie z założeniami organizatorów na głównym elementem czekającego uczestników na zakończenie kursu obowiązkowego egzamin dyplomowego, jest samodzielne wyprodukowanie wina.

Pracują w 3 osobowych grupach. Łącznie przerobią tonę winogron. które wcześniej sami zebrali. Na egzaminie dyplomowym zaprezentują wina białe, różowe i czerwone. Prace w przetwórni nadzoruje Roman Myśliwiec.

Przypominamy, że trwa nabór na drugą edycję Praktycznego Kursu Winiarstwa. Liczna zgłoszeń ograniczona – liczy się kolejność zgłoszeń

Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”, partnerem jest Miasto Jasło.

Ewa Wawro
prezes Fundacji Galicja Vitis 

{gallery}galerie/2015_rok/akademickie_wino{/gallery}