Redakcja portalu Twoje Jasło nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w dziale "Z prawa i z lewa". Poszczególne wypowiedzi są prywatnymi opiniami osób podpisanych pod tekstami.

Młodzi cukiernicy z ZSUiS w „słodkiej” czołówce Polski

155
Wybór tegorocznych zwycięzców był dla jurorów trudnym zadaniem

Pomimo czasu pandemii i związanych z nią różnego typu utrudnień i ograniczeń, młodzi pasjonaci sztuki cukierniczej z jasielskiego Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych: Norbert Zięba z klasy 1Ga (cukiernik) oraz Maksymilian Czechowicz z klasy 2Ts (technik technologii żywności) zaprojektowali i wykonali oryginalne, pomysłowe torty na  ogólnopolski konkurs cukierniczy Bake & Play. Norbert Zięba swoją pracą zyskał uznanie jurorów i został wyróżniony przez organizatora konkursu osobistymi gratulacjami i wyjątkową nagrodą.

Ogólnopolski konkurs Młodych Cukierników Bake & Play organizowany jest w ramach realizowanego przez ZT Kruszwica S.A. projektu Akademia Mistrza. Tegoroczna edycja konkursu pod hasłem „Bake & Play #zostanwdomu” była pod wieloma względami nietypowa. Czas pandemii i zawieszone zajęcia praktyczne, a także związany z tym utrudniony dostęp do określonych surowców cukierniczych i profesjonalnego sprzętu, to tylko niektóre z problemów, z którymi musieli zmierzyć się uczestnicy. Pomimo tych utrudnień w konkursie wzięło udział blisko 200 młodych adeptów cukiernictwa z całej Polski, wśród nich również uczniowie ZSUiS – Norbert Zięba i Maksymilian Czechowicz.  Wpajane w szkole właściwe nawyki w organizacji i planowaniu pracy, kształtowane pod okiem fachowców umiejętności zawodowe, a także pomysłowość i niewątpliwy talent sprawiły, że nasi reprezentanci stanęli na wysokości zadania.

Prace konkursowe oceniane były pod względem kreatywności, stopnia trudności, dokładności i precyzji wykonania a także, zgodnie z główną ideą tegorocznej edycji, umiejętnego wykorzystania dostępnych dla każdego na co dzień surowców i technik cukierniczych. Zdaniem jurorów: Mieczysława Chojnowskiego – Mistrza Świata w Cukiernictwie, Justyny Łukasik-Russek z agencji WarsztatPR oraz Jacka Zięby – technologa ZT Kruszwica, organizatora konkursu oraz twórcy Akademii Mistrza, wybór tegorocznych zwycięzców był dla nich szczególnie trudnym zadaniem. Jak zgodnie podkreślają, poziom konkursu był wysoki i wyrównany, a nadesłane prace zrobiły na nich ogromne wrażenie pod względem umiejętności zawodowych i organizacyjnych, a także pomysłów, których nie powstydziliby się doświadczeni cukiernicy.

Wśród wysoko ocenionych prac były też konkursowe ciasta przygotowane przez uczniów ZSUiS. „Miodowe lato” autorstwa Norberta Zięby oraz „Szlakami Dalekiego Wschodu ” w wykonaniu Maksymiliana Czechowicza zwracają uwagę ciekawym, fantazyjnym zdobnictwem, precyzją i estetyką wykonania oraz apetyczną formą, czym zasługują na szczere słowa uznania. Szczególnym zainteresowaniem jurorów cieszyła się praca Norberta i choć nie zdobył on miejsca na przysłowiowym „pudle”, to jednak został wyróżniony przez organizatora konkursu osobistymi gratulacjami i wyjątkową nagrodą, którą jest najnowsza, firmowana przez prestiżową szkołę francuskiej sztuki kulinarnej Le Cordon Bleu książka cukiernicza oraz zestaw profesjonalnego sprzętu cukierniczego do dekoracji w stylu angielskim.

Warto też wspomnieć, że swoje talenty i zainteresowania uczniowie ZSUiS, w tym również nasi reprezentanci w konkursie „Bake & Play”, rozwijają i doskonalą nie tylko podczas zajęć praktycznych w pracowni cukierniczej, ale również w czasie różnorodnych warsztatów cukierniczych organizowanych przez szkołę w ramach projektu „Akademia Młodego Cukiernika”. W założeniach Akademii jest m.in. stały kontakt z profesjonalistami i pasjonatami cukiernictwa, czego wynikiem jest stała, ścisła współpraca z panią Elżbietą Jarecką, właścicielką Słodkiej Pracowni Torcikowo w Jaśle. Jako jedna z 20 szkół cukierniczych w Polsce, ZSUiS uczestniczy w projekcie ZT Kruszwica S.A. –  „Akademia Mistrza”. Efektem tej współpracy były m.in. warsztaty  cukiernicze przeprowadzone w szkolnej pracowni przez Mistrza Świata w Cukiernictwie – Mieczysława Chojnowskiego. Te i inne działania szkoły dają przyszłym cukiernikom i technikom technologii żywności możliwość poznania najnowszych trendów sztuki cukierniczej i zdobywania szlifów zawodowych pod kierunkiem najwyższej klasy profesjonalistów, inspirują do poszukiwania i kreowania własnej ścieżki zawodowej. Ich owocem są też sukcesy w konkursach cukierniczych szczebla wojewódzkiego i ogólnopolskiego, w tym chociażby ubiegłoroczny tytuł Wicemistrza Polski Szkół Cukierniczych Expo Sweet.

Uczestnikom konkursu, ich nauczycielom i opiekunom serdecznie gratulujemy osiągniętych wyników i życzymy wielu kolejnych, niezwykłych prac i zwycięskich, turniejowych startów.

ZSUiS w Jaśle

Więcej o kierunkach prowadzonych w ZSUiS – https://zsuisjaslo.pl/strona/articles.php?cat_id=26

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj