sobota, 9 listopada, 2024

Norbert Zięba z ZSUiS zwycięzcą Bake & Play

0
Norbert Zięba z ZSUiS zwycięzcą Bake & Play
fot. arch.
Udostępnij:

Tuż przed Świętami poznaliśmy zwycięzców ogólnopolskiego konkursu cukierniczego „Bake & Play”. Spośród ponad 100 prac zgłoszonych w tym roku do konkursu przez młodych pasjonatów cukiernictwa z całej Polski, Jury wybrało te najciekawsze. Norbert Zięba z klasy 2Ga, decyzją jurorów, za swój tort zdobył I miejsce, natomiast Sebastian Nowak z klasy 1a uzyskał wyróżnienie.

Ogólnopolski konkurs Młodych Cukierników Bake & Play organizowany jest w ramach realizowanego przez ZT Kruszwica S.A. projektu Akademia Mistrza. Wdzięczny temat tegorocznej V edycji konkursu – „Wielkanocne wypieki” – dał uczestnikom wiele możliwości zaprezentowania swojej wyobraźni, pomysłowości i umiejętności cukierniczych. Cechy te, jak również oryginalność i wygląd pracy, umiejętny dobór składników i harmonijna kompozycja smakowa to główne kryteria, którymi Konkursowe Jury pod przewodnictwem Mistrza Świata w Cukiernictwie – Mieczysława Chojnowskiego, kierowało się podczas oceny prac konkursowych.

Jak zgodnie podkreślają jurorzy – wybór nie należał do najłatwiejszych! Sędziowie byli zdumieni frekwencją i poziomem nadesłanych prac. Młodzi cukiernicy zachwycili komisję konkursową swoją fantazją i kreatywnością, nowatorskim podejściem do tradycji, bogactwem zaprezentowanych smaków, form, dekoracji i technik cukierniczych. Tym bardziej cieszy fakt, że szczególne uznanie w oczach członków jury zyskali reprezentanci jasielskiego Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych.

Norbert Zięba (2Ga) startował w konkursie Bake & Play po raz drugi, pozostali nasi reprezentanci – Wiktoria Płaneta (2Ga), Maria Passowicz (2Pa) i Sebastian Nowak (1a), zaliczyli w tym roku konkursowy debiut. Ich torty to prawdziwe, słodkie działa sztuki.

Norbert już w ubiegłym roku zwrócił na siebie uwagę jurorów, natomiast tegoroczną pracą – tortem „Wielkanocna pisanka”, na tyle urzekł komisję wyjątkową kreatywnością, dbałością o detale, kunsztem wykonania, znajomością różnorodnych technik dekoratorskich i wysokim poziomem umiejętności cukierniczych, że zasłużył sobie na zwycięstwo. Doceniony przez jury został również Sebastian, który swoim efektowny ciastem „Świąteczna farma” wywalczył sobie wyróżnienie. Nasz reprezentant ujął jury różnorodnością receptur i ogromem pracy włożonej w opracowanie i precyzyjne wykonanie dekoracji użytych do aranżacji tortu.

Na szczere słowa uznania zasługują też Maria Passowicz – autorka pracy „Wielkanocne czekomarzenie”, oraz Wiktoria Płaneta, która wykonała „Wielkanocny koszyczek z nutką mięty i Oreo”. Również ich torty cieszą oko pomysłowością, ciekawym zdobnictwem, estetyką wykonania i apetyczną formą.

Warto tu wspomnieć, że swoje talenty i zainteresowania, a także umiejętności zawodowe uczniowie ZSUiS, w tym również nasi reprezentanci w konkursie „Bake & Play”, rozwijają i doskonalą nie tylko podczas szkolnych zajęć z przedmiotów zawodowych i zajęć praktycznych. Wspaniałe efekty przynoszą też różnorodne warsztaty cukiernicze organizowanych w ramach szkolnego projektu „Akademia Młodego Cukiernika”, a także uczestnictwo szkoły w projekcie ZT Kruszwica S.A. –  „Akademia Mistrza”. Niezwykle owocna jest współpraca szkoły z panią Elżbietą Jarecką, właścicielką Słodkiej Pracowni Torcikowo oraz Café Lu Lu w Jaśle, która cennymi radami i doświadczeniem wspierała naszych reprezentantów i swoich podopiecznych w ich przygotowaniach do konkursu.

Uczestnikom konkursu i ich opiekunom serdecznie gratulujemy osiągniętych wyników i życzymy wielu kolejnych, niezwykłych prac i zwycięskich, turniejowych startów.

ZSUiS w Jaśle