W połowie marca 2016 roku odbyła się XVIII edycja Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności, której organizatorem był Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu oraz Wydział Nauk o Żywieniu i Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Ogółem w olimpijskich zmaganiach wzięło udział ponad 1000 uczniów szkół średnich z całej Polski. Do poznańskiego finału zakwalifikowało się 55 reprezentantów z 25 szkół. Jasło i województwo podkarpackie reprezentowały uczennice Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle z klasy 4Ts: Agnieszka Stanisz i Beata Tabaczyńska.
Finalistki wykazały się szczegółową wiedzą z trzech bloków tematycznych: przetwórczego, analitycznego i ekonomicznego. Poziom znajomości zagadnień związanych z produkcją żywności, który zaprezentowali uczestnicy olimpiady, był w tym roku wyjątkowo wysoki, co podkreślił przewodniczący komisji konkursowej prof. dr hab. Zbigniew Czarnecki.
W pierwszym dniu olimpijczycy rozwiązywali pisemny test. Drugiego dnia kontynuowano zmagania w formie ustnej, w najbardziej reprezentacyjnej sali Uniwersytetu Poznańskiego- Auli Kolegium Rungego. Zwiedzanie wojskowych fortów, starówki Poznania i Katedry Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu to dodatkowe atrakcje, o które zadbali organizatorzy olimpiady.
Wynik osiągnięty w Poznaniu przez Agnieszkę i Beatę pozwala na podjęcie studiów na wybranych uczelniach w kierunku technologii żywności, żywienia człowieka lub pokrewnych bez postępowania kwalifikacyjnego. Do sukcesu uczennic przyczynili się nauczyciele przedmiotów zawodowych: Lidia Gicala, Urszula Ochała i Teresa Szczudło, którzy zaangażowali się w ich przygotowania do udziału w olimpiadzie.
Finalistkom i nauczycielom serdecznie gratulujemy.
ZSUiS