poniedziałek, 9 grudnia, 2024

ZSUiS gospodarzem Olimpiady Wiedzy o Żywności

0
ZSUiS gospodarzem Olimpiady Wiedzy o Żywności
Udostępnij:

28 listopada w ośmiu okręgach na terenie Polski przeprowadzony został etap okręgowy XVII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Do tegorocznych półfinałów zakwalifikowało się 220 spośród 1203 uczniów uczących się w 54   szkołach całego kraju. Byli wśród nich również uczniowie ZSUiS, którzy startują w Olimpiadzie już po raz 15-ty, zajmując wysokie miejsca w etapach okręgowych, wielokrotnie byli też finalistami i laureatami etapu centralnego. Tym razem nasza szkoła wystąpiła w roli nie tylko jej uczestnika, ale również organizatora.
Pomysłodawcą i głównym organizatorem Olimpiady jest Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu we współpracy z poznańskim Uniwersytetem Przyrodniczym, dlatego też przedstawiciele tych placówek biorą czynny udział w przebiegu konkursowych rozgrywek. Do Jasła przybył Artur Szwengiel – pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu – przewodniczący Komisji Oceniającej, a takżeJolanta Strzępek – przedstawicielka Podkarpackiego Kuratorium Oświaty. W uroczystości otwarcia olimpiady uczestniczył też

Do udziału w etapie okręgowym olimpiady zostało zakwalifikowanych 22 reprezentantów z 6-ciu szkół naszego okręgu, obejmującego województwa: opolskie, śląskie i małopolskie. To uczniowie, którzy po pierwszym etapie uzyskali najwyższą ilość punktów. Wśród nich byli też przedstawiciele ZSUiS: Aneta Czechowicz, Mariola Lenard, Magdalena Myśliwiec, Katarzyna Piwowar, Paulina Słowik i Mateusz Morżak – uczniowie 4 klasy Technikum Technologii Żywności, w których przygotowanie zaangażowane były nauczycielki przedmiotów zawodowych – Urszula Ochała i Lidia Gicala.

Olimpiada przebiegała w dwóch etapach. W pierwszym z nich uczestnicy rozwiązywali test, po którym osoby z najwyższą ilością punktów kwalifikowały się do drugiej, ustnej części rozgrywek. W jej wyniku wyłonieni zostali zwycięzcy, a są to:

I miejsce – Angelika Sobieraj z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Częstochowie

II miejsce – Anna Jarosińska z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie

III miejsce – Magdalena Myśliwiec z Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle

IV miejsce – Piotr Grzesik z Zespołu Szkół Nr 3 w Bochni

V miejsce – Edyta Gdula z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie

Udział w olimpiadzie wymaga od jej uczestników szerokiej wiedzy technologiczno-przetwórczej, analitycznej, technicznej i ekonomicznej, dlatego gorąco gratulujemy wszystkim, którzy podjęli trud przygotowań i wzięli w niej udział. Szczególne słowa uznania kierujemy do zwycięzców ostatnich rozgrywek, życząc im zakwalifikowania się do etapu centralnego i dalszych w nim sukcesów.

Serdecznie gratulujemy też nauczycielom, dziękując im za ich pracę i zaangażowanie w przygotowanie swoich podopiecznych do udziału w olimpiadzie.

ZSUiS

 {gallery}galerie/olimpiada_żywność{/gallery}