28 listopada w ośmiu okręgach na terenie Polski przeprowadzony został etap okręgowy XVII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Do tegorocznych półfinałów zakwalifikowało się 220 spośród 1203 uczniów uczących się w 54 szkołach całego kraju. Byli wśród nich również uczniowie ZSUiS, którzy startują w Olimpiadzie już po raz 15-ty, zajmując wysokie miejsca w etapach okręgowych, wielokrotnie byli też finalistami i laureatami etapu centralnego. Tym razem nasza szkoła wystąpiła w roli nie tylko jej uczestnika, ale również organizatora.
Pomysłodawcą i głównym organizatorem Olimpiady jest Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu we współpracy z poznańskim Uniwersytetem Przyrodniczym, dlatego też przedstawiciele tych placówek biorą czynny udział w przebiegu konkursowych rozgrywek. Do Jasła przybył Artur Szwengiel – pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu – przewodniczący Komisji Oceniającej, a takżeJolanta Strzępek – przedstawicielka Podkarpackiego Kuratorium Oświaty. W uroczystości otwarcia olimpiady uczestniczył też
Do udziału w etapie okręgowym olimpiady zostało zakwalifikowanych 22 reprezentantów z 6-ciu szkół naszego okręgu, obejmującego województwa: opolskie, śląskie i małopolskie. To uczniowie, którzy po pierwszym etapie uzyskali najwyższą ilość punktów. Wśród nich byli też przedstawiciele ZSUiS: Aneta Czechowicz, Mariola Lenard, Magdalena Myśliwiec, Katarzyna Piwowar, Paulina Słowik i Mateusz Morżak – uczniowie 4 klasy Technikum Technologii Żywności, w których przygotowanie zaangażowane były nauczycielki przedmiotów zawodowych – Urszula Ochała i Lidia Gicala.
Olimpiada przebiegała w dwóch etapach. W pierwszym z nich uczestnicy rozwiązywali test, po którym osoby z najwyższą ilością punktów kwalifikowały się do drugiej, ustnej części rozgrywek. W jej wyniku wyłonieni zostali zwycięzcy, a są to:
I miejsce – Angelika Sobieraj z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Częstochowie
II miejsce – Anna Jarosińska z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
III miejsce – Magdalena Myśliwiec z Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle
IV miejsce – Piotr Grzesik z Zespołu Szkół Nr 3 w Bochni
V miejsce – Edyta Gdula z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
Udział w olimpiadzie wymaga od jej uczestników szerokiej wiedzy technologiczno-przetwórczej, analitycznej, technicznej i ekonomicznej, dlatego gorąco gratulujemy wszystkim, którzy podjęli trud przygotowań i wzięli w niej udział. Szczególne słowa uznania kierujemy do zwycięzców ostatnich rozgrywek, życząc im zakwalifikowania się do etapu centralnego i dalszych w nim sukcesów.
Serdecznie gratulujemy też nauczycielom, dziękując im za ich pracę i zaangażowanie w przygotowanie swoich podopiecznych do udziału w olimpiadzie.
ZSUiS
{gallery}galerie/olimpiada_żywność{/gallery}