Nie od dziś wiadomo, jak ważne i cenne są orzechy w naszej diecie. Jednak ich faktura i twardość czasem sprawia, że nie każdy może cieszyć się smakiem i właściwościami orzechów. Nerkowce są stosunkowo miękkie i łatwe do pogryzienia. Wywodzące się z Ameryki Południowej, orzechy nerkowca są delikatne, kruche i bardzo smaczne, a walory odżywcze znacznie przekraczają doznania kubków smakowych w trakcie konsumpcji.
Orzechy nerkowca Orzechy nerkowca są nasionami drzewa o nazwie Nanercz zachodni, często nazywane orzechami Cashew. Nerkowce są krewnymi znanej pistacji i mango. Odmiana brazylijska charakteryzuje się większym rozmiarem i słodkim smakiem, natomiast te pochodzące z upraw indyjskich są mniejsze, bardziej chrupkie i mniej słodkie. Nazwa tych delikatnych, białych i kruchych orzeszków, wzięła się od ich kształtu przypominającego nerkę. Wyróżniają się białą, łuskaną powierzchnią oraz cennymi właściwościami.
Cały artykuł na bonavita.pl