niedziela, 8 września, 2024

Arbuz – orzeźwiający owoc

0
Udostępnij:

Słodki, soczysty arbuz to idealna przekąska na gorące dni.  Najlepiej smakuje podany po wcześniejszym schłodzeniu. Doskonale orzeźwia, a ponieważ praktycznie w 90 proc. składa się z wody, uzupełnia również płyny utracone podczas upałów.

Bez wartości?
Arbuz to owoc należący do rodziny dyniowatych, wywodzący się z Afryki. Ze względu na delikatny, słodki smak jest ceniony głównie jako owoc deserowy.  Część konsumentów uznaje go za produkt pozbawiony cennych dla zdrowia składników odżywczych. Czy jednak faktycznie spożywanie arbuza to jedynie przyjemność dla podniebienia? Nie do końca.

W jego soczystym miąższu można bowiem znaleźć sporo potasu (ok. 130 mg/100 g), pierwiastka, który obniża ciśnienie krwi oraz uczestniczy w  utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej i przewodnictwa nerwowego. Arbuz zawiera również niewielkie ilości wit. B1, PP , C, beta-karotenu, błonnika pokarmowego oraz likopenu, roślinnego barwnika zaliczanego do najsilniejszych przeciwutleniaczy.

Przeczytaj wiecej na: WP.