poniedziałek, 7 października, 2024

Czy UE zakaże używania cynamonu?

0
Udostępnij:

Po ślimaku, który jest rybą śródlądową, bananie, który ma zbyt małą krzywiznę, by być prawdziwym bananem i marchewce, która w UE miała zostać owocem, przyszedł czas na kolejną kulinarną rewolucję. Czy UE zakaże używania cynamonu?
Do prezydium komisji rolnictwa PE trafił projekt rozporządzenia ograniczający używanie cynamonu. Wszystko za sprawą raportu naukowców, którzy mieli wskazać na szkodliwy wpływ na nasz organizm kumaryny – substancji, która występuje w znacznej ilości w cynamonie.

To kolejny przykład na głupotę i ignorancję urzędników – mówi Onetowi Barbara Krysiak, dietetyczka. – Przyprawa od lat jest przebadana i ma udowodnione właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Olejki zawierające aldehyd cynamonowy pomagają w walce z grzybami. Od wieków stosuje się go w przypadku mdłości. Jeśli chodzi o samą kumarynę, to jest toksyczna, ale równocześnie ma działanie rozkurczowe i przeciwobrzękowe. Jednak jej zawartość w cynamonie nie jest aż tak ogromna, by prowadzić do raka wątroby czy marskości, jak uważają „specjaliści” z Parlamentu Europejskiego. Przecież nie jemy wyłącznie cynamonu, a stosujemy go jako dodatek do potraw, a bezpieczna dawka, którą można spożyć jednego dnia, nie powinna przekroczyć 0,1 mg na kilogram masy ciała – wyjaśnia dietetyczka.

Cały artykuł na Onet.pl