wtorek, 6 czerwca, 2023

Najzdrowsze warzywo na świecie to…

0
Najzdrowsze warzywo na świecie to…
Udostępnij:

Wbrew pozorom najzdrowszym warzywem świata nie jest ani szpinak, ani jarmuż, ani nawet rukola czy uwielbiana przez wszystkie mamy pietruszka. Amerykańscy naukowcy wykazali, że na złoty medal zasługuje… rukiew wodna. Oto lista 20 najzdrowszych warzyw świata według rządowej agencji Centers for Disease Control.

Kryteria wyboru były proste i czytelne. W szranki stanęły tylko te warzywa, których właściwości hamujące choroby lub wspomagające leczenie zostały wcześniej naukowo zweryfikowane. Kluczem była lista 17 składników odżywczych i witamin, uznanych przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za fundamentalne i mające największy wpływ na spowalnianie rozwoju nowotworów, zmniejszanie ryzyka chorób serca i zbijanie nadciśnienia. Znalazły się na niej: witaminy: A, B6, B12, C, D, E i K, białka pokarmowe, kwas foliowy, ryboflawina, niacyna, tiamina, żelazo, wapń, cynk i potas.

Nie wzięto natomiast pod uwagę trudno weryfikowalnych i porównywalnych substancji czynnych, jak na przykład polifenoli czy flawonidów. Ustalenie bowiem, które z nich są lepsze dla naszego zdrowia, wychodziło poza ramy naukowego podejścia, dlatego też niektóre warzywne gwiazdy nie załapały się do finału. Stworzono też – na potrzeby rankingu – specjalny parametr nazwany „gęstością składników odżywczych” w skali od 1 do 100.

Ponieważ rozmieszczenie tych substancji w warzywach oraz ich przyswajalność przez organizm jest różna, ten parametr pozwala określać zdrowotną moc badanej rośliny. Inaczej mówiąc, im wyższy wskaźnik gęstości, tym warzywo zdrowsze. Witajcie więc na gali wręczenia zdrowotnych Oscarów, a zaraz po niej biegnijcie z koszykiem na targ.

Cały artykuł na womenshealth.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj