
Domowe zapasy powoli się kończą, ogrodowe grządki świecą pustkami, ekologiczne produkty o tej porze roku są znacznie droższe, a wszyscy wkoło straszą chemią zawartą w oferowanych w sklepach warzywach i owocach? Czy to powód, aby rezygnować z tego, co oferują sklepowe stragany?
Aby zachować trwałość i ochronić rośliny przed chorobami, producenci żywności stosują różnego rodzaju nawozy, w tym niebezpieczne dla zdrowia pestycydy. Niektóre warzywa i owoce są szczególnie narażone na obecność tych groźnych związków, istnieje jednak sposób na pozbycie się ich – wystarczy kilka minut, aby w warunkach domowych łatwo, tanio i skutecznie oczyścić zakupione produkty.
„Parszywa 12” i „Czysta 15”
Amerykańska organizacja EWG (Enviromental Working Group) na podstawie badań tysięcy warzyw i owoców, co roku przygotowuje ranking tych najbardziej skażonych pestycydami. Według raportu z 2015 roku do tej niechlubnej listy zaliczyć należy: