
W ramach projektu pt. „Powrót do przeszłości-reaktywacja zanikających zawodów i tradycji z regionu jasielskiego” dofinansowanego z Funduszu Promocji Produktu Regionalnego/ Tradycyjnego/ Ekologicznego – Szwajcarsko – Polskiego Programu Współpracy pn. „Alpejsko – Karpacki Most Współpracy” Działanie 5 Fundusze Grantowe, Gminny Ośrodek Kultury w Jaśle pragnie wśród przynajmniej 25% ludności Gminy Jasło promować produkty lokalne, takie jak tradycyjne potrawy, domowy wypiek chleba, tradycyjną muzykę i taniec, stroje ludowe a także produkt tradycyjny, jakim jest Podkarpacki Miód Spadziowy.
Jednym z celów projektu jest chęć uświadomienia młodemu pokoleniu jak ważne jest podtrzymanie i pielęgnowanie tradycji, która mogła by się stać wizytówką naszego regionu. W projekt zaangażowanych zostanie ok 300 mieszkańców Gminy Jasło w różnym przedziale wiekowym. Realizując ten projekt chcemy zintegrować wszystkich mieszkańców gminy i powiatu jasielskiego, zerwać barierę jaka jest między starym i młodym pokoleniem poprzez wspólne uczestniczenie w projekcie. GOK dzięki temu projektowi będzie mógł realizować zadania statutowe instytucji,
co przyczyni się do zdobycia nowych doświadczeń. W ramach projektu zostanie zorganizowany cykl zajęć składające się z czterech czterogodzinnych spotkań, które obejmować będą warsztaty:
– pszczelarsko-bartnickie, podczas których uczestnicy dowiedzą się jakie są tradycyjne metody pozyskiwania miodu i innych produktów pszczelich,
– wypieku domowego chleba wg starodawnych receptur w piecu szamotowym,
– plecionkarstwa, które jest rzemiosłem obejmującym produkcję z różnego rodzaju słomy, wikliny, rafii itp. a także wyplatanie sprzętów i przedmiotów służących niegdyś
do transportu i przechowywania różnego rodzaju produktów żywnościowych,
– bibułkarstwa, podczas których uczestnicy poznają techniki tworzenia ozdób z bibuły, które później wykorzystywane są do dekoracji domostw.
Przygotowanie wspólnej Biesiady w ramach podsumowania przeprowadzonego cyklu zajęć, będzie pretekstem do tego, aby przybliżyć mieszkańcom całej gminy i powiatu jasielskiego różnorodność i bogactwo smaku lokalnych starodawnych potraw, a także promować podkarpacki miód spadziowy jako produkt tradycyjny oraz przy akompaniamencie kapeli ludowej, wykonującej tradycyjną muzykę ludową z regionu jasielskiego, zaprezentować efekty rękodzielniczej twórczości wszystkich uczestników biorących udział w zaplanowanych warsztatach.
GOK Jasło