Stowarzyszenie pn. Lokalna Grupa Działania Nowa Galicja informuje, że w dniach od 03.12.2013 r. do 05.06.2014 r. realizowany był projekt: Wydanie publikacji pt. „Smaki Nowej Galicji” promującej przepisy kulinarne na potrawy tradycyjne oraz produkty lokalne z terenu gmin należących do Stowarzyszenia pn. Lokalna Grupa Działania Nowa Galicja.
Projekt realizowano w ramach Szwajcarsko- Polskiego Programu Współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej w ramach Funduszu Promocji Produktu Regionalnego/Tradycyjnego/Ekologicznego w ramach projektu „Alpejsko-Karpacki Most Współpracy” na podstawie podpisanej w dniu 23.10.2013 r. umowy nr: II/FPPRTEN/2013/1.
Celem projektu była identyfikacja i promocja produktów lokalnych z terenu objętego działaniem Stowarzyszenia pn. LGD Nowa Galicja, które mogłyby stać się wizytówką regionu i przyczynić się do zwiększenia ruchu turystycznego. Wydanie publikacji zawierającej przepisy potraw tradycyjnych ma na celu także zachowanie bogatej tradycji kulinarnej regionu.
Publikacja oprócz przepisów kulinarnych zawiera krótką charakterystykę poszczególnych gmin członkowskich LGD Nowa Galicja, tj. gminy Dębowiec, Jasło, Kołaczyce, Osiek Jasielski, Tarnowiec wraz z rysem historycznym dotyczącym przygotowania potraw tradycyjnych. Jeden rozdział poświęcony jest procedurze rejestracji produktów lokalnych na liście produktów tradycyjnych i korzyściom wynikającym z rejestracji produktów. Publikacja zawiera również informacje na temat produktów pochodzących z naszego regionu, które zarejestrowane są na liście produktów tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Partnerem projektu był Gminny Ośrodek Kultury w Kołaczycach.
Dotacja z Funduszu Promocji Produktu Lokalnego/Tradycyjnego/Ekologicznego wynosi 12 129,86 zł, co stanowi 84,93% całkowitych wydatków kwalifikowanych Projektu.
Stowarzyszenie pn. Lokalna Grupa Działania Nowa Galicja
www.nowagalicja.itl.pl
{gallery}galerie/smaki_galicji{/gallery}