Tym razem słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku poznawali podstawy technik degustacji i oceny wina.
Pierwsze w tym roku zajęcia UTW w Jaśle zakończyły się życzeniami i symbolicznym toastem noworoczny. Słuchacze uczyli się jak prawidłowo trzymać kliszek z winem podczas degustacji, co to jest „pierwszy”, „drugi” czy „trzeci” nos, kiedy mówimy, że wino ma potencjał i po co degustatorowi biała kartka papieru.
Wykład i prezentację przygotowała i prowadziła Ewa Wawro, sekretarz Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia, autorka książek: „Winnice w Polsce” i „Winnice Podkarpacia”.
Uniwersytet Trzeciego Wieku w Jaśle, przy Podkarpackiej Szkole Wyższej, działa od 2007 r. W cotygodniowych zajęciach uczestniczy zawsze ponad 150 osób. Słuchaczami uniwersytetu są głównie emeryci zainteresowani zwalczaniem poczucia osamotnienia, mądrym zagospodarowaniem czasu wolnego, dalszym rozwojem swojego intelektu, uczestnictwem w uniwersyteckich wykładach, dyskusją na różne ciekawe i aktualne tematy. Oprócz wykładów prowadzą zajęcia warsztatowe: obsługa komputera i internetu, językowe, aerobik, basen, organizują różne wycieczki i spotkania integracyjne.
Portal Twoje Jasło jest patronem medialnym jasielskiego UTW.
Więcej zdjęć w galerii
kw