czwartek, 25 kwietnia, 2024

Akademickie wino już fermentuje

0
Akademickie wino już fermentuje
Udostępnij:

Słuchacze Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle robią swoje wino. Już fermentuje. Przyszli winiarze będą się nim opiekować aż do egzaminu dyplomowego w styczniu przyszłego roku.

To był pracowity weekend dla słuchaczy rocznego Studium Praktycznego Winiarstwa 2016. Przygotowani wcześniej teoretycznie do wyrobu wina teraz krok po kroku praktykują. Zajęcia odbywają się w udostępnionej w tym celu profesjonalnej przetwórni.

Przyszli winiarze zaczęli od przygotowania przetwórni do przerobu winogron. Podzieleni na grupy sami zbierali winogrona w winnicy: Jutrzenkę. Regenta, Marechal Foch i Leon Millot. Potem je tłoczyli, robili pomiary zawartości cukru, zlewali moszcz po sedymentacji na wino białe i różowe, macerowali czerwone, dodawali drożdże.

Teraz akademickie wino fermentuje. Zgodnie z założeniami organizatorów słuchacze Podkarpackiej Akademii Wina zaprezentują je na egzaminie dyplomowym na początku przyszłego roku.

W przerwie zajęć praktycznych zaliczyli wykład na temat przepisów celnych.

Przypominamy, że trwa nabór na trzecią edycję Studium Praktycznego Winiarstwa. Liczba przyjęć ograniczona, jak co roku chętnych jest więcej niż miejsc – liczyć się będzie kolejność zgłoszeń.

Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”, partnerem projektu jest Miasto Jasło.

Zapraszamy do obejrzenia obszernej fotorelacji z winobrania

Ewa Wawro
prezes Fundacji Galicja Vitis