Podkarpacka Akademia Wina w Jaśle ogłasza nabór na dwa ciekawe szkolenia: kurs sommelierski (6 grudnia) i oraz kurs z degustacji wina (7 grudnia). Udział może w nim wziąć jednak każdy zainteresowany winem.
Zgodnie z zapowiedziami Podkarpacka Akademia Wina przygotowała ofertę dwóch szkoleń zaplanowanych na weekend 6-7 grudnia br. Obydwa kursy prowadzić będzie Monika Bielka-Vescovi dyplomowany sommelier, z dyplomami International Sommelier Guild i WSET Advanced oraz wykładowcę kursów londyńskiej szkoły Wine & Spirit Education Trust, wykładowca na studiach podyplomowych „Wiedza o Winie. Media, rynek, kultura” w Collegium Civitas, wykładowca enologii na wydziale dietetyki Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz juror na międzynarodowych konkursach winiarskich, dyrektor Szkoły Sommelierów oraz prezes Stowarzyszenia Kobiety i Wino.
1. „Kurs sommelierski dla kadry HoReCa” – przeznaczony jest dla kadry hoteli, restauracji i kawiarni pragnących rozwijać się zawodowo oraz dla miłośników wina. Kurs nastawiony jest nie tylko na informację teoretyczną, ale przede wszystkim na jej praktyczne zastosowanie. Posiada również część dotyczącą łączenia wina z potrawami, co zapewne zainteresuje szersze grono uczestników.
Oto niektóre tematy, które będą omawiane na kursie:
– techniki degustacji wg. Systematic Approach to Tasting,
– techniki łączenia wina z potrawami,
– podawanie różnych rodzajów win,
– szczepy,
– pogoda, klimat, gleby,
– zarządzanie winnicą,
– etapy produkcji wina,
– historia winiarstwa na świecie,
– regiony winiarskie.
Kurs odbędzie się w sobotę 6 grudnia 2014 r. w Jaśle w godz. 10.00 – 17.00 z przerwą na obiad 13.00 – 14.00. Miejsce szkolenia zostanie podane na tydzień przed terminem.
Koszt kursu – 80 zł/os, w tym materiały szkoleniowe, serwis kawowy, woda mineralna, pieczywo.
Dodatkową opłatą dla uczestników będzie koszt 9 gatunków win (50 zł/os), które będą zaprezentowane w trakcie wykładów (płatność na miejscu).
Przy tej okazji wyjaśniamy, że działania szkoleniowe Podkarpackiej Akademii Wina są dofinansowane ze środków publicznych, dlatego odpłatności za użyte do szkoleń wino, nie mogą być regulowane za pośrednictwem konta bankowego Fundacji.
Po zakończeniu szkolenia każdy z uczestników otrzyma świadectwo ukończenia kursu potwierdzone przez prowadzącego wykłady.
Równolegle z wypełnieniem i wysłaniem formularza zgłoszeniowego na stronie www.akademiawina.org lub wysłania zgłoszenia na adres sekretariat@akademiawina.org należy uiścić opłatę 80 zł na konto Fundacji „Galicja Vitis”* w terminie do 1 grudnia włącznie. W tytule przelewu prosimy napisać: „Kurs sommelierski”. Liczba miejsc ograniczona, dlatego o przyjęciu decydować będzie kolejność zgłoszeń. Serdecznie zapraszamy!
* – Fundacja Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”
Konto: Bank Gospodarki Żywnościowej S.A.
64 2030 0045 1110 0000 0382 1820
2. Kurs Degustacji Wina to nauka degustacji wina według Systamatic Apporach to Wine Tasting, techniki degustacji, warunki degustacyjne, degustacje konkursowe oraz omówienie systemów punktacji wina. Kurs przeznaczony zarówno dla kadry hoteli, restauracji, kawiarni, a także producentów wina, jak i szerokiej rzeszy konsumentów, miłośników wina. Podczas kursu zostanie omówionych 9 win, różniących się od siebie stylem i metodą produkcji.
Omawiane będą m.in.:
– ocena wyglądu wina (analiza wzrokowa),
– ocena zapachu (analiza zapachowa),
– ocena smaku (analiza smakowa),
– warunki degustacji.
– odpowiedni kieliszek,
– ocena i analiza wina,
– ocena konkursowa wina.
Kurs odbędzie się w niedzielę 7 grudnia 2014 r. w Jaśle w godz. 10.00 – 17.00 z przerwą na obiad 13.00 – 14.00. Miejsce szkolenia zostanie podane na tydzień przed terminem.
Koszt kursu – 70 zł/os, w tym materiały szkoleniowe, serwis kawowy, woda mineralna, pieczywo.
Dodatkową opłatą dla uczestników będzie koszt 9 gatunków win (60 zł/os), które będą zaprezentowane w trakcie wykładów (płatność za wino na miejscu) .
Podobnie jak w poprzednio działania szkoleniowe Podkarpackiej Akademii Wina są dofinansowane ze środków publicznych, dlatego odpłatności za użyte do szkoleń wino, nie mogą być regulowane za pośrednictwem konta bankowego Fundacji.
Po zakończeniu szkolenia każdy z uczestników otrzyma świadectwo ukończenia kursu potwierdzone przez prowadzącego wykłady.
Równolegle z wypełnieniem i wysłaniem formularza zgłoszeniowego na stronie www.akademiawina.org lub wysłania zgłoszenia na adres sekretariat@akademiawina.org należy uiścić opłatę 70 zł na konto Fundacji „Galicja Vitis”* w terminie do 1 grudnia włącznie. W tytule przelewu prosimy napisać: „Kurs Degustacji Wina”. Liczba miejsc ograniczona, dlatego o przyjęciu decydować będzie kolejność zgłoszeń. Serdecznie zapraszamy!
Partnerem przedsięwzięcia jest Miasto Jasło.
* – Fundacja Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”
Konto: Bank Gospodarki Żywnościowej S.A.
64 2030 0045 1110 0000 0382 1820
Ewa Wawro
prezes Zarządu Fundacji „Galicja Vitis”