Już po raz piąty PAW szkolić będzie przyszłych winiarzy w ramach Studium Praktycznego Winiarstwa. Inauguracja zajęć kolejnego rocznika odbyła się w miniony weekend. Przed nowymi akademikami rok wytężonej nauki i pracy.
Oferta Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Z rocznych kursów przygotowujących do zawodu winiarza skorzystało już blisko 120 osób. Ze względu na ograniczenia liczby słuchaczy, związane z zajęciami praktycznymi w winnicy i przetwórni, grupa nie może liczyć więcej niż 30 osób. Gdyby nie to absolwentów PAW byłoby znacznie więcej
– Od dwóch lat praktycznie nie ogłaszamy już nawet naborów na nowe roczniki, ponieważ osoby, które nie dostały się w jednym roku automatycznie zapisują się na kolejny. W międzyczasie wpływają kolejne zgłoszenia, teraz zapisujemy już na 2021, bo na 2020 lista jest już pełna – mówi Ewa Wawro, dyr. PAW. – To dla nas informacja, że to co robimy jest dobrze oceniane i potrzebne. Nie spoczywamy jednak na laurach, co roku udoskonalamy naszą ofertę i bardzo się staramy by spełnić oczekiwania naszych kursantów.
Na odbywające się co dwa tygodnie weekendowe zjazdy zjeżdżają do Jasła ludzie z całej Polski. W poprzednich rocznikach byli i tacy ludzie, którzy regularnie przylatywali na zajęcia w Jaśle z Brukseli
i Hiszpanii. W tym roku jest podobnie, wśród kursantów są mieszkańcy zachodnio-pomorskiego kujawsko-pomorskiego, wielkopolskiego, dolnośląskiego, śląskiego, opolskiego, mazowieckiego, łódzkiego, lubelskiego, świętokrzyskiego, małopolskiego i podkarpackiego.
Nie ma się co dziwić ponieważ winnice powstają w każdym zakątku Polski. Doświadczenia ostatnich lat pokazują, że winorośl uprawiać można w całej Polsce, także w rejonach, które w tym kontekście wydawać by się mogły abstrakcją. To jednak kwestia odpowiedniego doboru miejsca, odmian i wiedzy, jak to robić.
– Bez dobrej edukacji winiarskiej nie uda się to nawet w najlepszych lokalizacjach. Staramy się bardzo, by najbardziej potrzebną wiedzę i umiejętności przekazywać naszym akademikom. Naszymi wykładowcami są najlepsi w swoich dziedzinach specjaliści w Polsce, są to nie tylko teoretycy ale przede wszystkim praktycy z wieloletnim doświadczeniem. W polskich realiach zawód winiarza wymaga obok pasji i determinacji, także chłodnego i pragmatycznego podejścia do podejmowanych decyzji – te przeciwstawne cechy charakteru nie łatwo jest połączyć. Nasza szkoła jest właśnie po to, by kandydatom na winiarzy pomóc podejmować bezpieczne i racjonalne decyzje. Na winiarstwie można sporo zarobić, ale i bardzo często dużo stracić – podkreśla Roman Myśliwiec, założyciel prowadzącej PAW Fundacji Galicja Vitis.
W ub.r. PAW wpisana została na listę placówek kształcenia ustawicznego a decyzją Podkarpackiego Kuratora Oświaty uzyskaliśmy także akredytację dla całości prowadzonego kształcenia.
– Decyzje te poświadczają wysoki poziom prowadzonych zajęć i uprawniają nas do wystawiania zaświadczeń o ukończeniu rocznego kursu na drukach Ministerstwa Edukacji Narodowej – mówi E.Wawro.
Najlepszą rekomendacją dla PAW są jednak opinie absolwentów. Co mówią ubiegłoroczni akademicy?
– Rok nauki, spotkań z guru polskiego winiarstwa, 20 weekendowych zjazdów minęło jak z bicza strzelił! Masa nowej wiedzy, czasami rujnującej nieco dotychczasowe przekonania i skłaniającej do wyorania tego, co już się posadziło – ale dzięki temu posadzone od nowa rzędy winorośli będą mogły rodzić owoce, z których powstanie dobry trunek. A do tego praktyczne przejście całego procesu produkcyjnego różnych rodzajów wina zamieniło książkową teorię w realne wyobrażenie, jak się za to zabrać. Wszystko zaś w towarzystwie niezwykłych ludzi, połączonych winiarską pasją – ludzi, z którymi niejeden jeszcze raz wzniesiemy kieliszki, także z naszymi własnymi winami… Taka właśnie jest Podkarpacka Akademia Wina” – Bogusław Pluta z Warszawy
– Studium Praktycznego Winiarstwa w Jaśle to profesjonalni prowadzący, bardzo dobrze ułożony i przemyślany program, ogromna dawka merytorycznej i praktycznej wiedzy. Wykładowcy to praktycy, którzy chętnie dzielą się swoim doświadczeniem. Oprócz zdobytej wiedzy merytorycznej bardzo cenne są zajęcia praktyczne na winnicy i w przetwórni. PAW umożliwiła mi poznanie wielu wspaniałych ludzi, a wieczorne degustacje utrwaliły mnie w przekonaniu o ich i mojej wielkiej miłości do wina. Jestem zadowolony z przekazanej wiedzy oraz atmosfery jaka panowała w trakcie nauki– Rafał Augustyn z Tarnowa.
– Rok w Podkarpackiej Akademii Wina to najprzyjemniejsza przygoda edukacyjna w moim życiu. Ogrom stale przekazywanej wiedzy, technik i praktyk winiarskich harmonijnie szedł w parze z nabieraniem kompetencji w organoleptycznym doświadczaniu wina. Świetna, pełna pasji kadra, niesamowici słuchacze upewniają, że to przygoda i znajomości na kolejne lata. PAW to doskonały koncept edukacyjny otwierający oczy i drzwi do polskiej społeczności winiarskiej – Grzegorz Kulik z Tarnowa.
– Pomimo ogromu przekazywanej wiedzy z zakresu szeroko pojętego winiarstwa oraz praktycznych umiejętności pracy w winnicy i przetwórni, największym atutem Podkarpackiej Akadami Wina w Jaśle są ludzie z pasją którzy tworzą wspaniałą atmosferę „winiarstwa”. W ciągu tego roku poznałem grupę fantastycznych ludzi, wykładowców i studentów, z którymi dzielę pasje wina i mam nadzieję, że te znajomości przetrwają próbę czasu. Polecam studium PAW każdemu początkującemu winiarzowi. I pozostaje tylko żal, że to już koniec. – Paweł Ilczewski z Radomia.
– Zachęcony pozytywnymi ocenami byłych studentów Podkarpackiej Akademii Wina postanowiłem zapisać się na roczne Studium Praktycznego Winiarstwa. Był to strzał w dziesiątkę. Wykłady teoretyczne poparte zajęciami praktycznymi dały mi solidne podstawy do własnej działalności winiarskiej, którą rozpoczynam. Polecam PAW każdemu, kto chce wejść w świat profesjonalnego winiarstwa – Aleksander Błaszak z Warszawy.
* * *
Kurs obejmuje łącznie 320 godzin wykładów, podzielonych na 20 zjazdów weekendowych (po 16 godzin każdy), z czego 120 godzin stanowić będą zajęcia praktyczne, odbywające się w winnicy i winiarni. Program kursu jest przystosowany do cyklu wegetacyjnego winorośli i sezonowego cyklu produkcji wina, aby jego uczestnicy mogli w praktyce przećwiczyć wszystkie zabiegi w winnicy i etapy wyrobu wina. Poletkiem dydaktycznym dla Słuchaczy PAW jest miejska Winnica Jasło oraz profesjonalna przetwórnia o powierzchni 200 m2 z zapleczem socjalnym, sanitarnym oraz laboratorium. Część zajęć praktycznych odbywa się w laboratoriach Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz podczas wyjazdów enoturystycznych do winnic polskich i zagranicznych.
Relacje z zajęć prowadzonych w PAW na bieżąco można śledzić na stronie http://akademiawina.org/
Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa Galicja Vitis, partnerem projektu jest Miasto Jasło.
PAW
{gallery}galerie/19_rok/paw_1{/gallery}