sobota, 18 maja, 2024

Sebastian Nowak z ZSUiS wśród najlepszych młodych cukierników w Polsce

0
<strong>Sebastian Nowak z ZSUiS wśród najlepszych młodych cukierników w Polsce</strong>
Udostępnij:

Współczesna architektura” to temat tegorocznego, XXVIII Ogólnopolskiego Turnieju o tytuł Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik, który został rozegrany w dniach 24. – 26.04.2023 r. we Wrocławiu. Sebastian Nowak z Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle został jego laureatem i zdobywcą III miejsca.

Turniej ten to dla młodych cukierników wielkie i prestiżowe wydarzenie, a o jego randze może świadczyć fakt, że honorowy patronat nad nim objął Minister Edukacji Narodowej, Dolnośląski Kurator Oświaty, Prezes Związku Rzemiosła Polskiego, a także Wojewoda Dolnośląski, Marszałek Województwa Dolnośląskiego i Prezydent Wrocławia. Głównymi organizatorami tego konkursu był ZSZ nr 5 we Wrocławiu, Dolnośląska Izba Rzemieślnicza oraz Dolnośląski Cech Piekarzy i Cukierników.

Do udziału w Turnieju zakwalifikowało się 17-u uczniów z 8-u województw, którzy podczas eliminacji wojewódzkich stanęli na zwycięskim podium i przekroczyli wymagany próg punktowy. Podczas rozgrywek oceniane były zarówno wiadomości zawodowe uczestników, jak również przygotowanie praktyczne, pomysłowość, umiejętne wykorzystanie różnorodnych materiałów i technik zdobniczych stosowanych we współczesnym cukiernictwie. Stawką konkursowych zmagań były nie tylko atrakcyjne nagrody rzeczowe, ale również zwolnienie z części pisemnej egzaminu zawodowego.

Turniej rozegrany został w dwóch etapach. W pierwszej części zawodnicy rozwiązywali test wiedzy teoretycznej. Część druga, praktyczna, polegała na wykonaniu tortu i figurek marcepanowych odnoszących się do tematyki konkursowej, a także ciastek bankietowych i elementu dekoracyjnego z czekolady lub karmelu.

Główna praca konkursowa naszego reprezentanta to dwupiętrowy tort o smaku czekoladowo-gruszkowym, który został przełożony chrupką z nutellą i ganaszem. Zawierał też karmelizowaną gruszkę oraz żelkę gruszkową z nutą limonki, podkreślającą smak czekolady. Inspiracją do stworzenia dekoracji tortu stały się dla Sebastiana warszawskie Złote Tarasy z widocznym w tle kompleksem Warsaw Spire. Wykonane elementy zdobnicze, umiejętnie dobrane półprodukty cukiernicze, a także paleta barw od przejrzystości i bieli poprzez błękit po różne odcienie szarości z powodzeniem imitowały typowe dla współczesnej architektury materiały: stal, szkło i beton. Efekt końcowy tworzy wyobrażenie wielkomiejskiej, nowoczesnej zabudowy Warszawy. Przygotowane przez Sebastiana figurki marcepanowe przedstawiały: stadion w Katarze, budynek Instytutu Muzyki we Wrocławiu, londyński wieżowiec 30 St Mary Axe oraz miejską latarnię, zaś elementem dekoracyjnym była wykonana z czekolady dłoń ze spoczywającą na niej kulą ziemską i monetą 1 euro.

Prace naszego zawodnika wyróżniały się kreatywnością, estetyką, precyzją i fachowością wykonania. Ich przygotowanie wymagało od Sebastiana dokładności, znajomości nowoczesnych sposobów i technik dekoratorskich, umiejętnego łączenia różnorodnych surowców i półproduktów cukierniczych. Efektem tych starań i wielogodzinnych przygotowań jest III miejsce i tytuł laureata Turnieju na szczeblu ogólnopolskim.

Sebastianowi, a także przygotowującym go do konkursu nauczycielkom: pani Ewie Zawilińskiej oraz pani Marcie Mikrut serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych wspaniałych sukcesów!

ZSzUiS