poniedziałek, 17 czerwca, 2024

Słodki sukces uczniów ZSUIS na Mistrzostwach Polski EXPO SWEET 2023

0
Słodki sukces uczniów ZSUIS na Mistrzostwach Polski EXPO SWEET 2023
fot. arch.
Udostępnij:

Podczas największych w Polsce targów branży cukierniczej i lodziarskiej Expo Sweet rozstrzygnięte zostały XI Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych. Reprezentanci Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle: WIKTORIA MALIKOWSKA i SEBASTIAN NOWAK, kształcący się w zawodzie cukiernik, odnieśli wspaniały sukces, zdobywając III miejsce w tym prestiżowym turnieju.

Finał Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych EXPO SWEET 2023 rozegrany został 1-go marca w Warszawie. Wzięło w nim udział 6 dwuosobowych zespołów, które pomyślnie przeszły wstępne eliminacje. Były to drużyny ze szkół w Bełchatowie, Jaśle, Malinowie, Szczytnie, Wrocławiu i Żelechowie. Temat prac konkursowych: „Mikołaj Kopernik – wstrzymał Słońce, ruszył Ziemię”, nawiązywał do Roku Mikołaja Kopernika, który aktualnie obchodzimy. Zadaniem uczestników było przygotowanie w krótkim, bo wynoszącym zaledwie 4,5 godziny czasie, dwóch tortów i ośmiu deserów tematycznych. Pracy zawodników i jej efektom przyglądali się członkowie Jury – utytułowani mistrzowie branży cukierniczej pod przewodnictwem Aleksandry Sowy – Trzebińskiej. Ich ocenie podlegała kreatywność i estetyka prezentacji, struktura i złożoność kompozycji, walory smakowe oraz przebieg i organizacja pracy.

Z konkursowym wyzwaniem nasi reprezentanci poradzili sobie po mistrzowsku. Zaprezentowane przez Wiktorię i Sebastiana efekty kilkugodzinnej pracy to prawdziwe, cukiernicze dzieła sztuki. Inspiracją do dekoracji tortu było rozgwieżdżone niebo i najbliższe nam ciała niebieskie: Słońce i Księżyc. Aranżację dopełnił przyrząd astronomiczny – sekstant oraz symboliczne przedstawienie jednego z „najmłodszych” w układzie okresowym pierwiastka, nazwanego na cześć  wielkiego Polaka – kopernikiem. Oprawa tortu jak i nawiązujące formą do wyglądu Saturna desery wpisują się w najnowsze trendy sztuki cukierniczej.

Rezultat starań jasielskiego zespołu znalazł uznanie w oczach widzów i jurorów, czego dowodem jest wywalczone III miejsce w Mistrzostwach Polski! Uczniowie oprócz pamiątkowych medali i dyplomów otrzymali firmowe zegarki oraz książki i sprzęt cukierniczy, zaś dla szkoły zdobyli puchar oraz voucher o wartości 3000 pln na doposażenie pracowni cukierniczej.

Wiktoria i Sebastian wspaniale zaprezentowali się w gronie młodych adeptów cukierniczego fachu. Wykazali się nie tylko niezwykłą kreatywnością i szeroko rozumianym profesjonalizmem, ale również godnym podziwu opanowaniem i odpornością na stres związany ze startem w tak ważnym i prestiżowym konkursie. To, oprócz niewątpliwego talentu, efekty wielu godzin spędzonych wraz z opiekunką – Panią Justyną Cyran w szkolnej pracowni cukierniczej i poświęconych na przygotowanie się do udziału w Mistrzostwach. Nieocenione było też wsparcie okazane naszym zawodnikom przez grupę przybyłych na Expo Sweet uczniów ZSUiS. Niecodzienny i niezwykły doping nie uszedł uwadze obecnym na tym wydarzeniu gościom i Jury, które uhonorowało jasielską młodzież pucharem za podjęcie tej inicjatywy.

Udział w Mistrzostwach był dla wszystkich uczestników, a w szczególności dla Wiktorii i Sebastiana, niezwykłym i niezapomnianym przeżyciem. Było to również nowe, inspirujące doświadczenie, które, w co mocno wierzymy, będzie motywować młodzież do dalszego rozwijania swoich pasji.

Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

ZSUiS