wtorek, 9 sierpnia, 2022

SWP zaprasza na szkolenia dla początkujących winiarzy

0
SWP zaprasza na szkolenia dla początkujących winiarzy
Udostępnij:

„Podstawy uprawy winorośli i produkcji wina z elementami enoturystyki” – to temat przewodni tegorocznego szkolenia dla początkujących winiarzy, organizowanego przez Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia.

Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia zaprasza chętnych do udziału w szkoleniu, które przeznaczone jest dla początkujących winiarzy i osób, które chciałyby nauczyć się, jak uprawiać winorośl i poprawnie zrobić wino.

Zajęcia odbędą się 18 maja br. w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale k. Rzeszowa, przy ul. Tkaczowa 146, początek o godz. 10.00. Głównym prowadzącym będzie Roman Myśliwiec, prekursor polskiego winiarstwa, autor kilkunastu książek o tej tematyce. Przedstawi wybrane zagadnienia z uprawy winorośli, powie, jak prawidłowo założyć i prowadzić winnicę i omówi podstawy wyrobu wina. Poniżej szczegółowy program szkoleń.

Kwota dofinansowania ze strony uczestników – 50 zł od osoby, płatne na konto SWP z adnotacją w tytule przelewu „szkolenie dla początkujących” (numer konta w zakładce „kontakt”).

Zgłoszenia przyjmowane są na adres e-mail: e.wawro@winiarzepodkarpacia.pl

Program szkolenia:  „Podstawy uprawy winorośli i produkcji wina z elementami enoturystyki”

Termin i miejsce: 18 maja 2014 (niedziela) – godz. 10.00 – sala A w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale k/Rzeszowa.

Tematyka szkoleń:

1.„Zakładanie i prowadzenie winnicy” – 3,5 godz.

(wybór lokalizacji winnicy, materiał sadzeniowy, dobór odmian, cięcie i formowanie krzewów, pielęgnacja gleby, nawożenie, ochrona przed mrozami, chorobami i szkodnikami) – prowadzący Roman Myśliwiec

2. „Wino i turystyka” – 2 godz.

(standardy oferty przygotowanej dla enoturystów; degustacja, zwiedzanie, prelekcje, sprzedaż wina w gospodarstwie i poprzez internet, wizualizacja gospodarstwa winiarskiego, działania okołowiniarskie, winiarska ścieżka, podstawy PR w winnicy) – prowadząca Ewa Wawro

3. „Wyrób wina” – 2,5 godz.

( definicja wina, podstawowe właściwości fizykochemiczne winogron jako surowca winiarskiego, wstępny przerób winogron, obróbka moszczu, maceracja fermentacja, FJM, pielęgnacja i dojrzewanie wina, wyrób win specjalnych) – prowadzący Roman Myśliwiec

Łącznie 8 godzin (zegarowych) wykładów w formie prezentacji multimedialnej.

Ewa Wawro, sekretarz SWP

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj