wtorek, 10 września, 2024

Co poprawia, a co pogarsza wchłanianie witamin i minerałów

0
Co poprawia, a co pogarsza wchłanianie witamin i minerałów
Udostępnij:

Wchłanianie jest to proces zachodzący w przewodzie pokarmowym, głównie w jelicie cienkim, polegający na wnikaniu końcowych produktów trawienia białek, tłuszczów i węglowodanów, a także w niezmienionej postaci wody, witamin i minerałów do komórek śluzówki, a następnie przekazanie ich do krążącej krwi i chłonki.

Witaminy i składniki mineralne, ze względu na odmienną budowę wchodzą w interakcje pomiędzy sobą, jak również z innymi składnikami powodując pogorszenie (antagonizm) lub polepszenie wchłaniania (synergizm) danej witaminy lub składnika mineralnego. Również czynniki zewnętrzne takie jak np. światło, powietrze, wysoka temperatura, promieniowanie mają wpływ na niszczenie witamin.

Cały artykuł na odzywianie.info.pl