
Sezon na jeżyny właśnie się rozpoczyna i nie potrwa zbyt długo. Warto się spieszyć i zjeść ich jak najwięcej. Te niewielkie owoce to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.
1. Jeżyny chronią przed rakiem
Ciemnofioletowe owoce jeżyny zawierają dużą dawkę przeciwutleniaczy. Związki te wykazują właściwości antynowotworowe – antyoksydanty niszczą wolne rodniki, które mogą się przyczynić do rozwoju komórek rakowych. Szczególnie istotne są tu antocyjany. Zdaniem naukowców zapobiegają one nowotoworom skórnym.
2. Dla zdrowych kości
Jeżyny są bogate w witaminę K, wapń i magnez. Ta trójka stoi na straży mocnych kości, biorąc udział w budowaniu tkanki kostnej. Zapewnienie organizmowi odpowiedniej dawki witaminy K, magnezu i wapnia przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia osteoporozy. Dzięki nim kości nie tracą gęstości i są mniej podatne na złamania.
Cały artykuł na kilometrami.pl