Redakcja portalu Twoje Jasło nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w dziale "Z prawa i z lewa". Poszczególne wypowiedzi są prywatnymi opiniami osób podpisanych pod tekstami.

Jeżyny – dlaczego warto je jeść?

Sezon na jeżyny właśnie się rozpoczyna i nie potrwa zbyt długo. Warto się spieszyć i zjeść ich jak najwięcej. Te niewielkie owoce to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.

1. Jeżyny chronią przed rakiem

Ciemnofioletowe owoce jeżyny zawierają dużą dawkę przeciwutleniaczy. Związki te wykazują właściwości antynowotworowe – antyoksydanty niszczą wolne rodniki, które mogą się przyczynić do rozwoju komórek rakowych. Szczególnie istotne są tu antocyjany. Zdaniem naukowców zapobiegają one nowotoworom skórnym.

2. Dla zdrowych kości

Jeżyny są bogate w witaminę K, wapń i magnez. Ta trójka stoi na straży mocnych kości, biorąc udział w budowaniu tkanki kostnej. Zapewnienie organizmowi odpowiedniej dawki witaminy K, magnezu i wapnia przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia osteoporozy. Dzięki nim kości nie tracą gęstości i są mniej podatne na złamania.

Cały artykuł na kilometrami.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj