
Cukry ogłupiają. Najgroźniejsza z nich jest fruktoza obecna niemal we wszystkim, co jemy.
Szykujesz się do egzaminu? To lepiej nie podjadaj słodyczy ani nie pij słodkich napojów. Jest wielkie prawdopodobieństwo, że zawierają fruktozę, która nie sprzyja zapamiętywaniu. Dowiodły tego badania prof. Fernando Gomez-Pinilla z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles. Uczony wykazał, że cukier ten zmienia aktywność setek genów w mózgu. Szczególnie niepokojące jest to, że zaburzenie pracy niektórych z tych genów może prowadzić do chorób układu nerwowego, m.in. alzheimera czy depresji, a także upośledzić pamięć.
Geny na celowniku
Uczony dowiódł tego w badaniach na szczurach. Najpierw nauczył zwierzęta wychodzić z labiryntu, a potem podzielił je na dwie grupy. Jedna codziennie przez sześć tygodni wypijała wodę słodzoną taką ilością fruktozy, jaką można znaleźć w jednym litrze napoju gazowanego. Druga dostawała zwykłe jedzenie bez cukrowych dodatków.
Po sześciu tygodniach szczury ponownie umieszczono w labiryncie. Okazało się, że zwierzęta, które dostawały fruktozę, nie bardzo mogły sobie przypomnieć, jak wyjść z pułapki. Pokonywały drogę dwa razy dłużej niż szczury, które słodzonego napoju nie piły. Eksperyment powtórzono jeszcze wiele razy. Za każdym razem wynik był ten sam – bezapelacyjnie wygrywały szczury, które nie jadły cukru.
Cały artykuł na newsweek.pl