środa, 17 sierpnia, 2022

Warto jeść sezam

0
Warto jeść sezam
Udostępnij:

Kuchnia azjatycka posiada w swoim menu jedno z najzdrowszych nasion na świecie, które w starożytnym Babilonie było określane mianem „przyprawy bogów”. To źródło niezwykle cennych dla zdrowia składników, czyli sezam, Polacy znają głównie w formie już przetworzonej – słodkich sezamków lub chałwy. Warto jednak sięgać po olej sezamowy, używać sezamu zamiast tradycyjnej bułki tartej do kotletów, dodawać te nasiona do ciasteczek czy chociażby posypywać nimi ugotowane warzywa.

Sezam jest jedną z najstarszych roślin oleistych nam znanych. Jego nasiona mają najwyższą zawartość oleju (a także kwasów omega) spośród wszystkich jadalnych nasion, a jego delikatny orzechowy smak podkreśla prażenie w niskiej temperaturze. Występują dwie główne odmiany:

Cały artykuł       tutaj

Gomasio robi się w domu bardzo prosto i szybko. Poniżej podajemy jeden z dostępnych w internecie przepisów.

Jak zrobić    gomasio

Gorąco polecamy dla zdrowia i urody! A do tego pycha!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj