niedziela, 4 grudnia, 2022

Mięso odpowiada za epidemię otyłości

0
Mięso odpowiada za epidemię otyłości
Udostępnij:

Naukowcy z University of Adelaide w Australii odkryli, że białko w mięsie jest w takim samym stopniu odpowiedzialne za otyłość jak cukier. Wyniki badań sugerują, że w tej sytuacji każdy konsument powinien zostać ostrzeżony przed skutkami nadmiernej ilości mięsa w codziennej diecie.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), bezpośrednią przyczyną epidemii otyłości jest brak równowagi pomiędzy ilością spożywanych kalorii a ich spalaniem. WHO jest zdania, że przeciwdziałanie problemom z wagą powinniśmy rozpocząć od ograniczenia spożycia tłuszczów oraz cukru. Ostatnie badania wskazują jednak, że restrykcje powinny dotyczyć również mięsa.

Mięso w diecie

Mięso jest cennym źródłem białka, witamin i składników mineralnych w diecie. Dietetycy zwracają jednak uwagę na ograniczenie spożywania mięsa przetworzonego oraz czerwonego. W ich składzie znajdują się tłuszcze nasycone – duża ilość może powodować problemy ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Nadmierne spożywanie mięsa zwiększa także ryzyko zachorowalności na raka jelita grubego czy choroby serca.

Cały artykuł na abczdrowie.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj