Naukowcy z University of Adelaide w Australii odkryli, że białko w mięsie jest w takim samym stopniu odpowiedzialne za otyłość jak cukier. Wyniki badań sugerują, że w tej sytuacji każdy konsument powinien zostać ostrzeżony przed skutkami nadmiernej ilości mięsa w codziennej diecie.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), bezpośrednią przyczyną epidemii otyłości jest brak równowagi pomiędzy ilością spożywanych kalorii a ich spalaniem. WHO jest zdania, że przeciwdziałanie problemom z wagą powinniśmy rozpocząć od ograniczenia spożycia tłuszczów oraz cukru. Ostatnie badania wskazują jednak, że restrykcje powinny dotyczyć również mięsa.
Mięso w diecie
Mięso jest cennym źródłem białka, witamin i składników mineralnych w diecie. Dietetycy zwracają jednak uwagę na ograniczenie spożywania mięsa przetworzonego oraz czerwonego. W ich składzie znajdują się tłuszcze nasycone – duża ilość może powodować problemy ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Nadmierne spożywanie mięsa zwiększa także ryzyko zachorowalności na raka jelita grubego czy choroby serca.