W zależności z jakich właściwości bananów chcemy skorzystać, wybierzemy te zielone lub dojrzałe. Dojrzałe banany są 8 razy bardziej skuteczniejsze we wzmacnianiu układu odpornościowego.
Banany należą do najbardziej popularnych owoców na świecie. Poza tym, że są bardzo smaczne, są też zdrowe i dostępne w przystępnej cenie. Wiele osób wyeliminowało je ze swojej diety za sprawą fałszywej teorii, utrzymującej, że banany tuczą. Przeciwnie. Udowodniono, że ich spożywanie przynosi same korzyści wszystkim tym, którzy starają się utrzymać zrównoważoną dietę, jak i tym, którzy chcą stracić na wadze.
Banany i ich właściwości
Banany są bardzo bogate w węglowodany, dzięki czemu uznaje się je za jedno z najlepszych źródeł energii pochodzenia roślinnego. Ich wysoka zawartość cukru jest skompensowana niską ilością tłuszczów i dużą ilością błonnika, który wspomaga wchłanianie cukrów.
Banany mają dwie charakterystyczne cechy: uczucie sytości, które pozostaje po ich zjedzeniu i ilość dostarczanego nam potasu. Potas stymuluje eliminację nadmiaru płynów zatrzymanych w organizmie i jest esencjalny w leczeniu chorób takich jak nadciśnienie, podagra czy reumatyzm.