poniedziałek, 15 sierpnia, 2022

Jaślanie znów walczą o mistrzostwo świata!

0
Jaślanie znów walczą o mistrzostwo świata!
Udostępnij:

Wczoraj rozpoczęły się 36-e Mistrzostwa Świata w Wędkarstwie Muchowym w Colorado. W skład reprezentacji Polski wchodzą dwaj jaślanie – obaj z tytułami mistrzowskimi z ubiegłych lat.

Tegoroczne Mistrzostwa Świata w Wędkarstwie Muchowym odbywają się w dniach 11-18 września 2016 r. w USA. Rozgrywane będą na rzekach: Eagle (sektor I i II), Colorado (sektor III), Blue River (sektor V) oraz jezioro Sylvan Lake (sektor IV).

Polska znajdzie się wśród 24-ech krajowych reprezentacji, w skład reprezentacji Polski wchodzą: Gołofit Grzegorz, Konieczny Piotr, Korzeniowski Maciej, Marchewka Piotr i Walczyk Marek (kapitan drużyny).

W tym doborowym towarzystwie znajdują się dwaj byli mistrzowie świata Marek Walczyk (2007 – Finlandia) i Piotr Marchewka (2015 r. – Bośnia i Hercegowina), obaj zawodnicy z Jasła.

Marek Walczyk Na swoim koncie ma szereg imponujących osiągnięć. Drużynowo: Mistrzostwa Europy 2003 Szkocja -złoty medal, Mistrzostwa Europy 2004 Szwecja – srebrny medal, Mistrzostwa Europy 2005 Polska – brązowy medal, Mistrzostwa Europy 2009 Irlandia – brązowy medal, America Cup 2010 USA Colorado – srebrny medal oraz America Cup 2011 USA Colorado – złoty medal. W kategorii indywidualnej: Mistrzostwa Świata 2007 Finlandia – złoty medal, Mistrzostwa Europy 2011 Czechy – brązowy medal, dwukrotny indywidualny Mistrz Polski, dwukrotny indywidualny Wicemistrz Polski, zwycięzca wielu imprez z cyklu Grand Prix Polski, wielokrotny medalista Mistrzostw Polski w drużynie. Od stycznia 2014 r. jest trener naszej kadry narodowej.

Więcej tutaj: Jaślanin trenerem kadry narodowej!

Piotr Marchewka – mistrz świata z 2015 r. z zawodów rozegranych w Jajce (Bośnia i Hercegowina), prezes Koła PZW nr w Jaśle.

Więcej tutaj: Mistrz wędki

Wędkarze wybrali szefa    

Ponadto jeszcze okręg krośnieński reprezentuje Piotr Konieczny, aktualny dyrektor biura PZW O/Krosno.

Jak widać, nasz okręg to potęga w wędkarstwie muchowym, o czym świadczą nie tylko tytuły MŚ, ale również zdobywane przez zawodników z Jasła tytuły MP, czy GPrix Polski. A w skład kadry Polski wchodzili wcześniej m.in. Lucjan Burda, Edward Urbanik, Jan Janik – wszyscy z Jasła.

Trenerem kadry Polski i jednocześnie kapitanem drużyny jest Marek Walczyk, który wysyła do USA mocny skład, samych doświadczonych muszkarzy, którzy wody rzeki, które będą areną mistrzostw znają i należy liczyć, że Polacy nie zawiodą i co najmniej powtórzą ubiegłoroczny sukces z Bośni – mówi Janusz Przetacznik zapalony muszkarz, członek jasielskiego Koła PZW,

Naszym zawodnikom życzymy dobrych losowań i połamania kijów. Zachęcamy do naszej drużynie i do śledzenia przebiegu tegorocznych mistrzostw.

Link do strony Mistrzostw Świata: http://www.wffc2016.com

Przed zawodnikami 6 sportowych bojów (tur) po 3 godziny każda, 4 tury w sektorach zorganizowanych na trzech rzekach, a dwie tury na jeziorze.

Każdy zawodnik będzie startował w każdym sektorze, na wylosowanym stanowisku. Punktuje się miejsce zajęte w każdej turze, im wyższe miejsce, tym mniej punktów ujemnych do klasyfikacji tak indywidualnej jak i drużynowej. W zawodach będą liczyć się ryby łososiowate złapane na sztuczną muchę zawiązaną na hakach bezzadziorowych – wyjaśnia zasady obowiązujące podczas tegorocznych mistrzostw J.Przetacznik. – Zawody odbędą się na “żywej rybie” tzn. po zmierzeniu jej przez sędziego stanowiskowego wrócą do wody. Managerem polskiej drużyny i jednocześnie krętaczem (osoba, która przygotowuje dla zawodników sztuczne muchy – odpowiednie czy inne dla każdego sektora i wręcz stanowiska) jest Antoni Bogdan z Gorlic. Zawodnicy łowić będą na suchą i mokra muchę, nimfy i streamery. Rodzaj i wielkość muchy zależeć będzie od wylosowanego stanowiska w sektorze, pogody, indywidualnych upodobań, a przede wszystkim przewidywanej skuteczności i intensywności żerowania ryb. Polacy mają doświadczenie i już łowili w tych wodach z dużym powodzeniem – podkreśla Przetacznik.

Ewa Wawro

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj