Spośród 1500 uczestników tegorocznej edycji tej XVI Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności do etapu centralnego, zakwalifikowało się 52 uczniów z 26-ciu szkół z całej Polski. W tym doborowym towarzystwie nie zabrakło reprezentantek Jasła. Uczennice 4 klasy Technikum Technologii Żywności ZSUiS, odnotowały znaczący sukces. Wioleta Szura wywalczyła II miejsce i tytuł laureata I stopnia, zaś Marzena Suchan i Angelika Grzegórska zdobyły tytuł finalisty Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności 2014.
Organizatorami tego konkursu, który odbył się w dniach 27 – 28 marca br. w Poznaniu, są poznański Uniwersytet Przyrodniczy oraz Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu. Zadbali oni nie tylko o sprawny przebieg współzawodnictwa, ale również o ciekawe spędzenie wolnego czasu.
Po pierwszych zmaganiach i rozwiązywaniu testu, miłą odmianą i niewątpliwą atrakcją dla uczestników był spacer po poznańskiej Starówce i zwiedzenie najstarszej polskiej katedry – Bazyliki Archikatedralnej Świętych Piotra i Pawła – miejsca pochówku pierwszych władców Polski i przypuszczalnie chrztu Mieszka I.
W drugim dniu konkursu odbyła się część ustna zorganizowana w formie teleturnieju, w której rywalizowały ze sobą osoby z największą ilością punktów uzyskanych na teście. Urozmaiceniem tej części współzawodnictwa było odwiedzenie Katedry Biotechnologii UP w Poznaniu. Warto wspomnieć, że część ustna olimpijskich zmagań miała miejsce w przepięknej sali Kolegium Rungego.
Miejsce rozgrywek, jak również przybyli goście: profesorowie Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, przedstawiciele Urzędu Wojewódzkiego, Urzędu Marszałkowskiego, Kuratorium i OKE w Poznaniu, nadali całości szczególnej rangi i podniosłego charakteru.
Udział w tym współzawodnictwie wymagał od jego uczestników szerokiej wiedzy z zakresu przetwórstwa i analizy żywności, techniki w branży spożywczej oraz zagadnień ekonomicznych. Rywalizacja, jak podkreślił Przewodniczący Komisji Oceniającej – prof. Zbigniew Czarnecki z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, przebiegała na bardzo wysokim, wyrównanym poziomie. Tym bardziej cieszy sukces uczennic ZSUiS. Warto też nadmienić, że zarówno Wioleta Szura, jako laureatka, jak również Marzena Suchan i Angelika Grzegórska, z tytułami finalisty Olimpiady, są zwolnione z części pisemnej egzaminu zawodowego, zdobyły też indeks na jedną z wybranych przez siebie uczelni, kształcących w kierunkach technologii żywności, dietetyki, towaroznawstwa lub pokrewnych. Są to, oprócz satysfakcji, wymierne efekty ich kilkumiesięcznych przygotowań do udziału w konkursie. Z osiągnięć swoich uczennic są też dumne ich nauczycielki przedmiotów zawodowych – Urszula Ochała, Lidia Gicala i Teresa Szczudło, które z zaangażowaniem wspierały swoje podopieczne w ich wysiłkach.
Ilość uczniów biorących udział w tegorocznych zmaganiach tej Olimpiady jak i sama jej oprawa dowodzą, że kierunki kształcenia związane z szeroko pojętym przetwórstwem żywności i pokrewne, cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem. Mają wiele atutów, są przyszłościowe, dają możliwości wszechstronnego rozwoju i budowania swojej dalszej, zawodowej kariery. Pozwala to również mieć nadzieję, że wybór kształcenia zawodowego będzie postrzegany przez młodzież jako atrakcyjna alternatywa dla szkół ogólnokształcących.
Wszystkim serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
ZSUiS