piątek, 19 kwietnia, 2024

Piernikowe fascynacje

0
Piernikowe fascynacje
Udostępnij:

Dekorowanie pierników to coś więcej niż zwykłe rysowanie wzorów na ciasteczkach. Staje się możliwością wykazania się kreatywnością i wyobraźnią, pozwalającą wydobyć zamknięty w tych małych ciasteczkach smak i zapach. Może też być wspaniałą rozrywką. Nie trzeba mieć nawet wielkich zdolności plastycznych, wystarczą chęci i dobry pomysł, aby wyrazić własne odczucia.
Mogli tego doświadczyć uczniowie klas trzecich gimnazjum z terenu powiatu jasielskiego, którzy korzystając już po raz drugi z zaproszenia ZSUiS, uczestniczyli w warsztatach poświęconych technikom zdobniczym w cukiernictwie w ramach Akademii Młodego Cukiernika.

Zajęcia odbyły się 8 lutego 2016 roku w pracowni cukierniczej ZSUiS w Jaśle. Prowadziła je Barbara Bassara – Poprawa, mistrz cukiernictwa i właścicielka cukierni.  W prowadzeniu warsztatów pomocnym byli uczniowie klas cukierniczych.   Szczególną aktywnością i kreatywnością wykazał się Damian Żelichowski, tegoroczny uczestnik konkursu wojewódzkiego „Najlepszy uczeń w zawodzie cukiernik”.  Zaproszeni gimnazjaliści mogli nie tylko sporządzić własne pierniczki, ale również  zaprojektować i własnoręcznie wykonać różnorodne dekoracje. Inspiracją były zbliżające się  walentynki.

Misternie wykonane ciasteczka nie tylko cieszyły oko, ale stały się prezentem dla bliskich osób.

Warsztaty były dla gimnazjalistów nie tylko dobrą zabawą, ale też pozwoliły im odkryć własne talenty i zainteresowania. Może pomogą im one wybrać właściwy kierunek na przyszłość.

W marcu odbędą się kolejne szkolenia. Serdecznie zapraszamy!

ZSUiS Jasło

{gallery}galerie/16_rok/warsztaty_piernikowe{/gallery}