sobota, 20 kwietnia, 2024

Pierogowy rekord

0
Pierogowy rekord
Udostępnij:

Napracowały się w tym roku panie z kół gospodyń wiejskich. Na szósty już Festiwal Samków Regionalnych zrobiły ponad 65 tysięcy pierogów.
Kilka dni pracowały kobiety z gminy Tarnowiec, aby przygotować tyle pierogów, żeby zadowolić ich smakoszy. Było warto, bo pobiły zeszłoroczny rekord, kiedy to ulepiły 45 tysięcy pierogów. Były ruskie, z kapustą, mięsem, ziemniakami, słodkim serem, szpinakiem, z owocami i wiele innych. – Ulepiłyśmy 5000 pierogów, więcej niż w tamtym roku. Serwujemy pierogi ruskie, z kapustą, razowe z kapustą, z ziemniakami i kiełbasą i słodkim serem. Oprócz tego mamy ciasto domowej roboty i ciasteczka. Pracowałyśmy trzy dni, w około 20 osób. Nie nudziło nam się, było bardzo wesoło – mówiła Jolanta Wiktorska z KGW Wrocanka.

Kiedy organizowano pierwszą imprezę nikt do końca nie wierzył, że będzie to trafiony pomysł. Tymczasem impreza na stałe wpisała się do sierpniowego kalendarza. – To inicjatywa kół gospodyń i dyrektora Bartłomieja Smyki. To już szósty festiwal, więc widać, że pierogi są popularne, mają renomę. Myślę, że brakuje nam pierogów. Może na co dzień panie nie mają czasu ich robić, bo to czasochłonne zajęcie. Są w różnym wydaniu, 17 rodzajów z różnym nadzieniem. Myślę, że to jest magnesem przyciągającym do Tarnowca – cieszy się Bogusław Wójcik, wójt gminy Tarnowiec. – Chcieliśmy zrobić imprezę, która miałaby charakter, wyróżniała się jednym produktem. Z inicjatywą, żeby to były pierogi wyszły panie z kół gospodyń wiejskich. Wszyscy robią i lubią pierogi, dają wiele możliwości zrobienia różnych rodzajów, także tak to wyszło spontanicznie. Od początku panie nas zaskakiwały różnorodnością i dziwnymi smakami w łączeniu różnych rzeczy, farszami, cały czas się rozwija – dodaje Bartłomiej Smyka, dyrektor GOK Tarnowiec.

Tradycyjnie zorganizowano konkurs na najlepsze pierogi. W tym roku zwyciężyły pierogi z jeżynami przygotowane przez panie z KGW Łubno Szlacheckie i Łubno Opace.

Poza pierogami można było spróbować inne regionalne potrawy, ciasta. Po raz pierwszy zaprezentowali się wystawcy produkujący kozie sery i inne potrawy pochodzące z gospodarstw ekologicznych z naszego regionu.

Tradycyjnie już, podczas imprezy przygotowano liczne konkursy dla widzów. Odbyło się lepienie pierogów na czas, a także jedzenie określonej liczby pierogów w możliwie najkrótszym czasie. Nie zabrakło również występów lokalnych zespołów ludowych i młodzieżowych takich jak: Potakowianki, Tarnowcoki, Kamfinioki, Tarnina, Zespół Taneczny Jaślanie, Zespół Śpiewaczy Stokrotki.

Ponadto odbył się pokaz zabytkowych pojazdów, a dla chętnych otwarty został zabytkowy dwór w Tarnowcu, który obecnie jest restaurowany. Gwiazdą wieczoru VI Festiwalu Smaków Regionalnych w Tarnowcu był zespół Czarno-Czarni, a imprezę zakończyła zabawa taneczna z zespołem Groovinscy.

Marzena Miśkiewicz 

Tekst ukazał się w numerze 35 z dnia 27 sierpnia tygodnika Nowe Podkarpacie