sobota, 20 kwietnia, 2024

Słodkie sukcesy uczniów ZSuiS

0
Słodkie sukcesy uczniów ZSuiS
Udostępnij:

W ubiegłym tygodniu został rozstrzygnięty Konkurs Cukierniczy dla uczniów szkół cukierniczych województwa podkarpackiego. Wśród nagrodzonych młodych cukierników jest pięcioro reprezentantów Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle – uczniów szkoły branżowej I stopnia oraz technikum w zawodzie technik technologii żywności.

Konkurs został zorganizowany przez Zespół Szkół nr 3 w Rzeszowie, a wdzięczny temat „Tort dla mamy” pozwolił uczestnikom wykazać się pomysłowością oraz zaprezentować własne umiejętności zawodowe.

Prace konkursowe oceniane były pod względem kreatywności i wyobraźni twórczej, umiejętnego doboru składników, różnorodności stosowanych technik dekoratorskich, a także precyzji i estetyki wykonania. Zaprezentowane przez młodych cukierników z jasielskiego ZSUiS torty zyskały szczere uznanie w oczach konkursowych jurorów: mgr inż. Pawła Hanusa, pracownika Instytutu Technologii Żywności i Żywienia Uniwersytetu Rzeszowskiego oraz mistrzów cukiernictwa – Kazimierza Raka i Tomasza Podkula. Ciasta naszych reprezentantów urzekają oryginalną formą oraz starannością i precyzją wykonania, nie powstydziliby się ich nawet mistrzowie cukierniczego fachu.

Za swoje prace nagrodzeni zostali:

– za kreatywność i prace na wysokim poziomie:
Maria Passowicz z klasy 2Pa
Sebastian Nowak z klasy 1a
Norbert Zięba z klasy 2Ga

– za pomysłowość i estetykę wykonania:
Julia Dziedzic z klasy 1Tsk

– za zaangażowanie w wykonanie pracy:
Nina Krygowska z klasy 2PTsk

Konkursowe laury to radość i powód do dumy nie tylko dla nagrodzonej młodzieży, ale również dla ich opiekunów. Młodzi adepci sztuki cukierniczej zdobywają i doskonalą swoje zawodowe umiejętności podczas zajęć praktycznych w szkolnej pracowni cukierniczej oraz w „Torcikowo” pani Elżbiety Jareckiej.

Laureatom konkursu serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Julia Dziedzic
Nina Krygowska
praca Marii Massowicz
praca Norberta Zięby
praca Sebastiana Nowaka

ZSUiS