Redakcja portalu Twoje Jasło nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w dziale "Z prawa i z lewa". Poszczególne wypowiedzi są prywatnymi opiniami osób podpisanych pod tekstami.

Oświadczenie Klub Radnych PiS Rady Powiatu w Jaśle

55

W związku z konferencją prasową Zarządu Powiatu w Jaśle ponownie informujemy, że klub radnych Prawa i Sprawiedliwości popiera ideę rozbudowy szpitala powiatowego. Świadczą o tym dotychczas zgłaszane przez nas propozycje rozbudowy i zapytania z tym związane z tym tematem.
Ostatnie oświadczenie na konferencji prasowej, Starosty Adama Kmiecika mówiące o tym, że szpital nie zostanie poddany komercjalizacji, wydaje się być sprzeczne z dokumentami, które  otrzymali Radni Rady Powiatu.

W związku z tym zwracamy się z prośbą o zajęcie jednoznacznego stanowiska Zarządu Powiatu na piśmie i przesłanie do Klubu Radnych PIS. Jest to szczególnie ważne gdyż obecny Zarząd podejmował w przeszłości decyzje, o których radni PIS byli informowani zbyt późno.

Mamy nadzieję, że zmiana stanowiska Zarządu Powiatu w sprawie rozbudowy szpitala, zwłaszcza deklaracja, że nie nastąpi jego komercjalizacja, są szczere mimo tego, że na ostatniej sesji rządząca powiatem koalicja PO, PSL i PSP nie poparła wniosku klubu PiS o przeznaczenie środków finansowych w kwocie 200 tyś. zł na prace projektowe.

Podobne inwestycje w innych powiatach np. w Gorlicach i Dąbrowie Tarnowskiej,  kosztowały 16 i 15 mln zł, a koszt dokumentacji projektowej był w granicach  350 tys. zł ,dlatego uważamy, że rozpisanie konkursu za kwotę 1.5 mln zł może być zbyt kosztowne.

Zdaniem Klubu PIS w pierwszej kolejności należy ogłosić przetarg na wykonanie dokumentacji projektowej, obejmującej blok operacyjny wraz z centralną sterylizacją oraz dwoma oddziałami w oparciu o posiadaną przez szpital koncepcją.

Zaplanowane zadanie na  kwotę 75mln zł przy obecnej wielkości budżetu powiatowego jest mało prawdopodobne  do zrealizowania.

Klub Radnych PIS opowiada się za oszczędnym, realnym i odpowiedzialnym wydatkowaniem środków publicznych, aby szpital jasielski mógł funkcjonować, jako nowoczesny, dobry ośrodek niosący pomoc potrzebującym mieszkańcom.

Adam Pawluś
Przewodniczący Klubu Radnych PIS
Rady Powiatu w Jaśle

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj