sobota, 20 kwietnia, 2024

Supermarkety nie chcą sprzedawać Nutelli z powodu wyników badań Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności

0
Supermarkety nie chcą sprzedawać Nutelli z powodu wyników badań Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności
Udostępnij:

Najnowszy raport na temat jadalnej formy oleju palmowego, którego w słoiku Nutelli jest aż 32 procent, niezbicie wynika, że nawet umiarkowane jego spożycie może być zagrożeniem dla dzieci – wszystko przez przetwarzanie oleju w wysokich temperaturach (ok. 200°C).

Ostrzeżenie dotyczące spożywania tego składnika wydał Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Ponadto stwierdzono, że podczas rafinacji olei roślinnych tworzą się następujące kancerogenne substancje, takie jak: estry glicydylowe kwasów tłuszczowych (GE), 3-monochloropropandiolu (3-MCPD) i 2-monochloropropandiolu (2-MCPD). Najwyższe stężenie tych substancji wykryto właśnie w tłuszczach i olejach palmowych.

Ferrero na cenzurowanym

Włoski producent musi się teraz gęsto tłumaczyć opinii publicznej. Wydano specjalne oświadczenie mające zapewnić, że wykorzystywany jako główny składnik Nutelli olej palmowy nie naraża konsumentów na żadne przypadłości zdrowotne, a firma (będąca członkiem Palm Oil Innovation Group) dokłada wszelkich starań, aby cały proces przygotowywania czekoladowo-orzechowego kremu był kontrolowany.

Cały artykuł na zetchilli.pl