sobota, 26 listopada, 2022

Dlaczego warto jadać kaszę jaglaną?

0
Dlaczego warto jadać kaszę jaglaną?
Udostępnij:

Zdrowa, smaczna oraz tania. Brakuje jej tylko jednego: rozgłosu. Choć tradycja kaszy jaglanej w polskiej kuchni sięga setek lat, to na naszych stołach przegrywa ona z ryżem i makaronem, nie wspominając o „swojskich” ziemniakach. A szkoda. Niewiele płodów rolnych i ich przetworów dorównuje niepozornej „jaglance” pod względem wartości odżywczych

Kasza jaglana zaczęła podbijać jadłospisy w Europie Zachodniej i za Oceanem już w latach 70. Jednak w Polsce wciąż jest słabo rozpoznawalna i częściej niż za podstawę naszych posiłków służy za karmę dla kanarków. – Fakt, Polacy wciąż wolą schabowego z ziemniakami, ale mam wrażenie, że to się zmienia. Rośnie bowiem zainteresowanie zdrowym trybem życia i zdrową dietą. Dzięki temu coraz więcej ludzi zaczyna odkrywać zalety kaszy jaglanej – przekonuje Marek Zaremba, założyciel Akademii Zdrowia i Dietoterapii „Rebalans” oraz autor bloga GotujZdrowo.com. To również za sprawą blogerów kulinarnych i ich pomysłowych przepisów „jaglanka” częściej – jak twierdzi dietetyk – gości na naszych stołach.

Przeczytaj więcej na: Onet.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj