piątek, 19 kwietnia, 2024

Jagoda kamczacka – niedoceniany skarb

0
Jagoda kamczacka – niedoceniany skarb
Udostępnij:

Ciemnoniebieska skórka, słodki, ale kwaskowaty miąższ i mnóstwo antyoksydantów. Jagoda kamczacka robi na świecie zawrotną karierę. Inaczej jest w Polsce. Tutaj jest mało znana, a Polacy zamiast korzystać z dobrodziejstwa tej jagody, eksportują ją na potęgę. Tymczasem jagoda kamczacka to samo zdrowie. Zawiera cenne substancje zwalczające wolne rodniki, witaminę C, A oraz żelazo, jod i miedź.
Ekologiczne warzywa i owoce

Jak podaje Puls Biznesu, Polska jest światowym potentatem na rynku eksportu owoców jagodowych. Ich zbiory, w zależności od roku, kształtują się na poziomie 500-600 tysięcy ton. Największy udział mają tutaj truskawki i porzeczki, chociaż uprawa tych drugich z roku na rok staje się coraz mniej opłacalna. Dużą rolę odgrywa także uprawa malin, borówek, agrestu i aronii. W tych statystykach brakuje jagody kamczackiej, jednak w branży sadowniczej mówi o niej coraz więcej.

Jagoda pełna zdrowia

W Polsce jagoda kamczacka nie jest dobrze znana. Choć jest łatwa w uprawie, nie cieszy się popularnością wśród ogrodników. Na dużą skalę uprawiają ją jednak w gospodarstwach, które owoce eksportują.

Jagoda kamczacka to przede wszystkim bogactwo substancji o działaniu antyutleniającym takich jak: polifenole, flawonidy oraz witamina C. Niewielkich rozmiarów ciemnoniebieskie owoce zawierają także antocyjany, epikatechiny i kwasy organiczne.

Cały artykuł na abczdrowie.pl