piątek, 26 kwietnia, 2024

Olej – jeść czy nie jeść? Jaki wybrać? Jak stosować?

0
Olej – jeść czy nie jeść? Jaki wybrać? Jak stosować?
Udostępnij:

Wiele opinii słyszy się na temat olejów i innych tłuszczy. Jedne są zdrowe inne wręcz rakotwórcze. Jedne nadają się do podgrzewania inne z kolei mogą być spożywane tylko na zimno. Internet huczy od natłoku informacji na temat coraz to nowych rodzajów olejów roślinnych. To wszystko może powodować solidny mętlik w głowie. Dlatego też rozpoczynamy cykl artykułów poświeconych olejom, z których to dowiecie się, które z nich warto wybierać i jak je stosować, a od których trzymać się z daleka.
Rodzaje olejów i kwasów tłuszczowych w nich zawartych

Najogólniej tłuszcze możemy podzielić na zwierzęce (smalec, masło) i roślinne (margaryny, oleje, oliwy). W skład obu tych rodzajów tłuszczów wchodzą kwasy tłuszczowe, wśród których możemy wyróżnić kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone. Różnią się one między sobą budową chemiczną, a co za tym idzie właściwościami zdrowotnymi jak i technologicznymi.

Na co zwracać uwagę wybierając olej?

Według zaleceń Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych powinno być „tak niskie jak to tylko możliwe”. Przestrzegając tego zalecenia możemy mieć pewność, że chronimy swój układ krążenia przed wieloma schorzeniami.

Nasycone kwasy tłuszczowe znajdują się przede wszystkim w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego. W praktyce oznacza to eliminację z jadłospisu masła, masła klarowanego, śmietany, smalcu, słoniny, a także ograniczenie do minimum pełnotłustych produktów mlecznych oraz tłustych mięs. Zwłaszcza, że Światowy Fundusz Badań nad Nowotworami zachęca do całkowitego zrezygnowania z przetworów mięsnych i tłustych mięs, ze względu na zwiększanie przez nie ryzyka raka jelita grubego.

Cały artykuł na zdrowyprzedszkolak.pl