czwartek, 18 sierpnia, 2022

Konkursowy tort Damiana z ZSUiS w Jaśle

0
Konkursowy tort Damiana z ZSUiS w Jaśle
Udostępnij:

27 stycznia br. w Krosnie odbył się XIII wojewódzki Turniej „Najlepszy uczeń w zawodzie cukiernik”. Tematem przewodnim tegorocznego konkursu była „Głębia oceanu”.

Uczniowie klas 3 zawodowych rywalizowali w dwóch etapach:
– pisemnym – rozwiązując test
– praktycznym – obejmującym tradycyjnie dekoracje tortu, figurki marcepanowe, element z karmelu oraz ciasteczka bankietowe.

 

W Turnieju uczestniczyli uczniowie Szkół Zawodowych z Rzeszowa, Dębicy, Pilzna, Krosna i Jasła.   Organizatorem turnieju był Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie oraz Cukiernia „Jagusia” Pana Deptucha w Krośnie.                                                                        

W zmaganiach naszą Szkołę godnie reprezentował uczeń kl. 3a Damian Żelichowski, który zdobył IV miejsce za wykonanie dekoracji tortu okolicznościowego. Różnorodne organizmy morskie w subtelnie pastelowych barwach – rozgwiazdy, ukwiały, koniki morskie, perłopławy, które ozdobiły ciasto zostały wykonane z masy tichino. Figurki z marcepanu przedstawiają ośmiorniczki, delfiny i muszle z perłą wewnątrz. Jako element z karmelu została wykonana płastuga z białego przeciąganego karmelu.

Poziom wykonania stał na wysokim poziomie. Stosowano nowe techniki dekoracji, bardzo ciekawe ujęcia tematu.

Udział w Turnieju był dla wszystkich wspaniałym doświadczeniem. To doskonała forma promocji zawodu, a dla młodzieży – okazja doskonalenia swoich umiejętności praktycznych, rozwijania zdolności i zawodowych pasji.

Oprócz nagród uczestnicy uzyskali zwolnienie z praktycznego egzaminu zawodowego. Gratulujemy !!!

Do turnieju ucznia przygotowywały: Celina Płoskonka i Ewa Zawilińska

ZSUiS

{gallery}galerie/16_rok/konkursowy_tort{/gallery}

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj