piątek, 15 listopada, 2024

Zbierając grzyby, nie kieruj się smakiem!

0
Udostępnij:

Wśród amatorów grzybów pokutuje wciąż wiele groźnych mitów: „Grzyby trujące są gorzkie”, „Grzyby trujące sinieją po przekrojeniu”, „Wielokrotne obgotowywanie grzybów pozbawia je substancji toksycznych”. Co roku w sezonie są one przyczyną zatruć. Pytamy dr n. med. Agatę Wolską-Adamczyk z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie, jak jest naprawdę.

Piotr Kowalczyk, Gazeta.pl: Niedoświadczeni grzybiarze mogą kierować się mitami i radami z internetu. Najgroźniejszym takim mitem jest…

Przeczytaj więcej na Gazeta.pl.

Wędrujecie po lasach powiatu jasielskiego? Zapraszamy do zabawy!

Pochwalcie się swoimi najpiękniejszymi okazami! Prześlijcie nam Wasze zdjęcia na adres redakcji: redakcja@twojejaslo.pl, a my je opublikujemy!

Pstryknij grzyba 2013! Czekamy na Wasze prace!